Cześć, tym razem trochę mniej zdrowa wersja makaronu, ale myślę, że w diecie najlepiej kierować się umiarem i tym czego aktualnie potrzebujemy, bo zdrowie to nie tylko dobrostan fizyczny, ale również psychiczny. Co sądzisz o takim podejściu? Wolisz podchodzisz do zdrowego odżywiania zero – jedynkowo czy jednak idziesz na ustępstwa? 😀 Zapraszam na pyszny obiad! 😀
Przepis na 2 porcje:
*makaron pszenny 200g,
*krewetki 12 sztuk,
*łosoś wędzony 100g,
*pomidory koktajlowe 200g,
*cukinia 200g,
*śmietana 2 łyżki,
*serek mascarpone 2 łyżki,
*mąka pszenna 3 łyżki,
*mąka ziemniaczana 3 łyżki,
*1 jajko,
*olej rzepakowy do smażenia,
*sos sojowy,
*przyprawy: curry, papryka wędzona, pieprz.
1.Umieść w naczyniu oba rodzaje mąk, dodaj jajko, przyprawy i sos sojowy oraz tyle wody, by struktura ciasta przypominała gęstą śmietanę i roztrzep tę mieszankę.
2. Usuń ogonki w krewetkach i umieść je we wcześniej przygotowanym cieście, a następnie każdą z nich smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
3. Cukinię oraz łososia pokrój w kostkę. Podsmaż cukinię na oleju, a następnie dodaj wody i duś jeszcze przez około 5- 10 min, a następnie dodaj łososia i też jeszcze chwilę podsmaż.
4.Ugotuj makaron, a następnie odcedź na durszlaku i przelej zimną wodą.
5.Przekrój na pół pomidorki, dodaj do cukinii i łososia, umieść tam również śmietanę, mascarpone, przyprawy, sos sojowy wymieszaj wszystko, dorzuć jeszcze makaron i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Smacznego! 😀